/ gong.bg
спортни проекти Пловдив
100427
спортни проекти Пловдив
  • спортни проекти Пловдив
Пистата на стадион Пловдив ще бъде демонтирана след като се изгради ново спортно съоръжение за лека атлетика на т.н. Младежки стадион, заяви в интервю за Дарик зам.-кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков по повод идеята на градската управа стадион „Пловдив“ да стане само футболен и да разполага с 50 000 места, заради изискванията на УЕФА и ФИФА за провеждане на европейски или световни първенства.

Бюджет 2019 на Пловдив - за какво отиват 352 млн. лева?

Новата лекоатлетическа база ще се намира в близост до стадион Пловдив и ще отговаря на всички необходими условия, като модерна писта, съблекални и трибуни за 1500-2000 души. За това са информирани и 8-те лекоатлетически клуба в града на среща, която се състоя в сряда, добави още той.

Шансовете на Пловдив да приеме футболна среща от най-високо ниво са големи, коментира Титюков по повод съвместната кандидатура на България, Сърбия, Румъния и Гърция за домакинство на световното първенство по футбол през 2030 г.

Преди да се пристъпи към реконструкция на стадион Пловдив обаче, предстоят разговори, има и резервен вариант, който не изключва дори изграждането на нов стадион в града на тепетата, стана ясно още от разговора с него. Очаква се през следващите дни министърът на спорта Красен Кралев да дойде в града на тепетата, за да се проведат разговори по казуса.

Приемат над 1,7 млн. лв. за Културния календар на Пловдив

На въпрос до къде стигна реализацията на Втория гребен канал, зам.-кметът отговори, че остава само отчуждаването на още един имот, който попада в обхвата на проекта.
Финансирането на строителството на съоръжението, което ще изстреля пловдивският гребен канал в ТОП 3  на каналите по света, не е непосилно за бюджета на общината- може да бъде осигурено в две бюджетни години, може да се очаква и държавна помощ.

Проектът „ЕКО ПАРК МАРИЦА“ е уникален. Включва 656 дка залесяване, 105 дка дублиращ гребен канал ВОДНО ОГЛЕДАЛО, 37 дка изкуствено езеро със 16 острова за гнездене на редки и защитени птици, както и 20 атракции по протежението на канала за пловдивчани и гостите на града, подчерта Георги Титюков.

По отношение на концесиите на стадион „Локомотив“ и „Тодор Диев“ зам-кметът отговори, че най-вероятно през 2019-та година ще се стигне до финализиране на процедурите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.