пари
пари / netinfo
Бюджет Пловдив 2019
100262
Бюджет Пловдив 2019
  • Бюджет Пловдив 2019
352 милиона лева се очаква да е бюджетът на Пловдив за 2019 година.  Сумата се формира с преходния остатък от 49 милиона лева, който стана ясен на проведеното обществено обсъждане на проекта за най-важния за града документ.

На дебата присъстваха десетки пловдивчани, както и представители на различните политически групи в местния парламент.

Капиталовите разходи възлизат на почти 60 милиона лева. 2,5 милиона лева от тях са за ремонта на площад „Централен“. 300 000 лева се заделят за стадион „Пловдив“, по 1 милион лева - за кино „Космос“, подлеза „Модър – Царевец“ и новия плувен басейн на Младост, а 500 000 лева са за реконструкцията на "Дондукова градина". За цялостната реализация на четирите проекта са нужни над 40 милиона лева, затова предвидените суми в Бюджет 2019 ще се ползват за изработката на проекти и стартиране на процедурите по възлагането на обществените поръчки.

За довършването на бул. „Северен“ се предвиждат 9, 9 милиона лева, още толкова се заделят за ремонт на улици, тротоари, подмяна на осветление , изграждане и реконструкция на детски площадки.

Изпълнението на план-сметката на „Чистота“ възлиза на малко над 35 милиона лева, а за отчуждаване се предвиждат 2 милиона лева.

Коментарите на общинските съветници Петя Манева от БСП, Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" и Борислав Инчев от ВМРО за най-важния за града документ чуйте тук.