Въвеждат 7 нови специалности в ПУ
Въвеждат 7 нови специалности в ПУ / dariknews.bg

7 нови специалности открива Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" за учебната 2010/2011 година. Това съобщи деканът на факултета Живко Иванов. Той обясни, че заради големия интерес от страна на кандидат-студентите, специалността Приложна лингвистика се разширява. Комбинациите се състоят от три езика - немски, френски и английски, които се съчетават с испански, руски, новогръцки или турски език. Добавя се и изучаването на Лингвистика с информационни технологии. Новите специалности ще дават възможност на младежите да започнат да учат даден език от нулата. Експеримент ще направят преподавателите тази година с нововъведената специалност Английски език с физика.

Начинът на влизане и броят на студентите, които ще приемем тази година се запазва, информира Живков. Кандидатите ще могат да избират между оценките от най-доброто си постижение от изпита, матурата след 12-ти клас или приравнителна оценка от международни и академично признати сертификати. Ограничение ще има само при формирането на бала от оценката на зрелостните изпити по английски език. Налага се намаляване с 0.8 на резултата от матурата заради несложността й, допълни Иванов. Броят на приетите студенти за учебната 2010/2011 години отново ще бъде около 1000. 

В събота от 11 часа ще се проведе разяснителна среща в ректората на ПУ за кандидат-студентите, които се интересуват от тазгодишната кампанията. Очаква се преподаватели от университета да обиколят страната и да информират абитуриентите от различните училища.

Повече за нововъведенията във висшето училище кандидатите могат да прочетат на сайта на университета или на качените във facebook и youtube клипчета за кампанията.