/ netinfo
Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Пловдивския апелативен съд, с което подсъдимата Донка Петкова е осъдена на 29 години лишаване от свобода.

Тя е призната за виновна в извършване на убийство с особена жестокост и по особено мъчителен за пострадалата начин. 
 

Окончателната присъда на убийцата от Дълбок извор - след месец

Припомням, че на 1 февруари 2017 г. Донка удуши 84-годишната Иванка Кукова в село Дълбок извор, община Първомай, като след това извърши кражба на вещи от дома на пенсионерката. Съдът потвърди и обезщетенията на близките на пострадалата в размер на общо 40 000 лева.
 
Върховните магистратите отхвърлиха като неоснователна жалбата на служебния защитник на Петкова, в която се твърди, че по делото са допуснати съществени процесуални нарушения с оглед недопускане на експертизи, отнасящи се към вменяемостта на обвиняемата.

Убийцата Донка отново на съд, прокуратурата й иска доживотен

По делото има такава експертиза, заключението на която е, че Донка е вменаяема и разбира в какво е обвинена. Още повече, че тя е признала вината си както пред Окръжния съд, така и пред Апелативния.
 
ВКС приема, че жената е извършила убийството по особено мъчителен за пострадалата начин, тъй като душенето на пострадалата е продължило 20-25 минути.
 

Осъдиха 38-годишната удушвачка от село Дълбок извор на 29 години затвор

Според съда, поведението на подсъдимата е лишено от всякаква милост и съпричастие. Подсъдимата е охарактеризирана като човек, проявяващ жестокост. Предвид това, както и предишните пет осъждания на Донка, Върховният съд приема, че апелативните съдии са възприели правилно правната квалификация на извършеното нея престъпление при условията на опасен рецидив и са постановили 25 години лишаване от свобода за убийството, което са увеличили с 4 години и следва подсъдимата да излежи едно общо най-тежко наказание от 29 години затвор.
 
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.