Тръгва делото срещу убийцата от Дълбок извор

Дело
Дело / DarikNews.bg
Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 38-годишната Донка Петкова, за това, че на 1-ви февруари в с. Дълбок извор, при условията на опасен рецидив, умишлено е умъртвила 84-годишна жена. Обвинението посочва, че престъплението е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата и с особена жестокост.
 
До момента обвиняемата Петкова е осъждана общо пет пъти, включително за грабеж, като за последно излязла от затвора през юни 2014 г. и оттогава заживяла в Дълбок извор.
 
Обвиняемата се запознала с жертвата си през януари. Тя й предложила да полага грижи за нея - да й пали печката, да помага в домакинството, срещу което да получава малко заплащане. Възрастната жена се съгласила. Обвиняемата започнала да ходи всеки ден в къщата на пострадалата, вършела дребни домакински задължения, като за услугите получавала по 2-3 лева.
 
На 1-ви февруари към 9.00 часа, Петкова отишла в дома на пенсионерката. Жената била будна и облечена, седяла на едно от леглата в дневната стая. Обвиняемата почистила пепелта от печката, заредила с дърва и я запалила. След това седнала на леглото и поискала 5 лева, за да си купи кафе и филтри за цигари. Бабата обяснила, че няма пари, защото още не била взела пенсията си. Петкова се ядосала и се нахвърлила върху нея. Хванала я за гърлото.

Жената се опитала за кратко да я отблъсне и казала, че ще й даде пари, като вземе пенсията. Обвиняемата я ритнала и притиснала към ръба на плота на мивката, при което й причинила охлузвания по шията и главата. След като я пуснала, пенсионерката паднала на пода в стаята. Донка скочила върху нея, притиснала я с колене в областта на гръдния кош, като я стискала с ръце за шията, докато възрастната жена престанала да дава признаци на живот. През цялото време, преди да настъпи смъртта й, жертвата била в съзнание. Тя викала и правела опити да се отбранява.
 
След като разбрала, че е мъртва, обвиняемата свалила от ушите й златните обици и ги прибрала в джоба на жилетката си. След това взела от етажа на къщата два килима, единия тип „мокет“, а другия – персийски, както и пътека, поставена в бял чувал, и прозрачна чанта с намиращите се в нея розов чаршаф, одеяло, хавлия и калъфка за възглавница. За отнемането на тези вещи Донка Петкова е предадена на съд по обвинение за кражба при условията на опасен рецидив.
 
По делото е установено, че отнетите вещи Петкова оставила в домовете на свои познати от селото, след което се прибрала в дома си и започнала да върши обичайните си задължения. Там скрила златните обици в сак. Малко по-късно роднини на жертвата открили трупа й и се обадили на тел. 112. Същия ден обвиняемата била задържана.
 
По делото е била назначена тройна съдебно-медицинска експертиза, според чието заключение, смъртта е настъпила в резултат на удушване.
 
Спрямо Донка Петкова е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и понастоящем тя се намира в затвора в Сливен. Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които Петкова е обвинена, е доживотен затвор без замяна.