В.Милтенов: Общината и болницата трябва да работят активно по европроекти
В.Милтенов: Общината и болницата трябва да работят активно по европроекти / netinfo

По-добри условия, модерна техника и съвременни комуникации трябва да осигурят в МБАЛ-Пазарджик местната общинска администрация и ръководството на болницата с общи проекти по кохезионния и структурните фондове. Това заяви на среща със здравни работници кандидатът за кмет Валентин Милтенов. В разговора с медиците участва и зам.-министърът на здравеопазването Валери Цеков.

Директорът на болницата д-р Петко Митев заяви пред заместник-министър Цеков, че очаква съдействието му за ремонта на основния корпус на сградата на болницата, където на едно място да се съберат всички отделения. „Поддръжката на материална база от блоково-павилионен тип е нерентабилна и ползването на бараки от началото на миналия век трябва да бъде преустановено“, подчерта д-р Митев.

Заместник-министър Валери Цеков подчерта, че за сегашното правителство университетските и бившите областни болници трябва да бъдат подпомагани приоритетно, тъй като са „гръбнакът на българското здравеопазване“. „Приоритетното отношение означава, че за тези болници ще се намират средства за тяхното развитие и модернизиране“, уточни Валери Цеков. В момента министерството работи по проект за модернизиране на Центровете за спешна помощ и бившите областни болници. Предвидени са 4 милиона евро за оборудването им и още 1,5 милиона евро за модернизация на комуникациите и транспортните средства на Центровете за спешна помощ.

Валентин Милтенов подчерта, че като бъдещ кмет би лобирал за повече средства за капиталови разходи за болницата и има готовност да работи съвместно със здравното заведение по европроекти. За това обаче е необходимо да бъде начертана стратегия и да се преценят приоритетите в здравната сфера, каза Милтенов.

Той запозна лекарите с принципите си на управление: пълна прозрачност, предвидимост и стабилност, както и приоритетите си за развитие на общината, като подчерта, че здравеопазването не е на последно място сред останалите.
„По отношение на болницата идеята ми е общината да си сътрудничи със здравното заведение при разработването на проекти и да подпомага МБАЛ със средства за капиталови разходи, каквито възможности има всяка община, която е акционер“, добави Валентин Милтенов.