В Смолянско се запасяват с продукти, заради очаквания голям сняг
В Смолянско се запасяват с продукти, заради очаквания голям сняг / btv

Заради очакванията за обилни снеговалежи и минусови температури през идващите няколко дни, в Смолянско са мобилизирани всички служби за справяне при евентуални бедствени ситуации. Областният щаб за справяне с бедствия и аварии вече е набелязал мерки.

„Имаме възможността да се изправим достатъчно подготвени за предстоящите метеорологични условия. Всички необходими материали за работа на терен са осигурени. Социалните служби имат информация за имащите специфични нужди, в това число бременни, хора на хемодиализа, и възрастни в отдалечени махали. Няма да оставим никой, който да не бъде обгрижен“, категоричен е заместник-областният управител Андриян Петров. Според него, мобилните оператори са гарантирали, че имат подготовка, за да осигурят безпроблемна комуникация при тежки зимни условия.

Директорите на учебните заведения са предупредени да не допускат драстично изстиване на сградите през ваканцията. Призоват се жителите на по-малките населени места да се запасят с продукти от първа необходимост. Освен това, местните власти призовават в предстоящите няколко дни да не се предприемат пътувания, освен ако те не са крайно наложителни.

В община Мадан пък затвориха и детските градини заради очакваните студове, съобщават от местната администрация. Общо пет забавачници затвориха вратите си за децата днес и утре. Мярката се налага със заповед на кмета Фахри Молайсенов, като мотивите му са, че мярката се налага поради тревожната епидемиологична обстановка и метеорологичните прогнози за сериозни снеговалежи и минусови температури. Детските градини, както и училищата на територията на община Мадан ще отворят врати в понеделник.

Същевременно, областният управител на Смолян Недялко Славов, гарантира, че превантивно са предприети всички мерки на територията на региона. „Те са съобразно оперативните планове и инструкции от Министерски съвет и МВР. Пътнопочистващата техника е в готовност, регионът е снабден с вода и продукти от първа необходимост, електро- и водоснабдителните дружества са с подсигурили достатъчно аварийни екипи”, коментира Славов. Той бе категоричен, че на входящите пътни артерии към областта ще има патрули и ще бъдат отклонявани всички МПС-та, които не са пригодени за пътуване в зимни условия или според ограниченията.

“Призовавам водачите да са подготвени и съпричастни към усилията, които полагаме за своевременна реакция. Все пак предстоят хубави празници и именни дни, надявам се, че времето няма да попречи на именниците и техните гости и ще се радваме на хубав сняг и весели емоции по ски-пистите на Родопите“, добави Недялко Славов.