Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
С 10 години ще бъде продължен концесионният договор за добив на оловно-цинкови руди от находище „Говедарника" („Дружба"), разположено на територията на област Пловдив. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, приемайки искането за това от страна на концесионера - „Лъки Инвест" АД. От дружеството мотивират искането си с наличието на оставащи запаси в находището, които биха останали неиззети.

"В понеделник по времето на посещението ми в Лъки обещах на хората в региона концесионният договор за добив на оловно-цинкови руди от находище "Говедарника" ("Дружба") да бъде удължен с 10 години. Днес след решение на Министерския съвет това вече е факт. Действаме максимално бързо в полза на хората", съобщи премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.
 
 

✅В понеделник по времето на посещението ми в Лъки обещах на хората в региона концесионният договор за добив на...

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, 20 January 2021


"В рудника работят 90 души и тяхното препитание е осигурено. Удължаването на концесията ще даде възможност да се доизвлекат оставащите запаси в находището", написа още той.

С днешното си решение Министерският съвет промени също обхвата и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция. Занапред тя ще обезпечава изпълнението на в осъществяване на концесията. До момента концесионерът е предоставял банкова гаранция в съответствие със старите правила, валидни към датата на подписване на договора. Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните правомощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при неизпълнение на договорни задължения. Концесионният договор за находище „Говедарника" („Дружба") е сключен през 2000 година.