Ученици си просят дървена ваканция с отворени прозорци. В много училища обаче e хладно и на затворени.
Ученици си просят дървена ваканция с отворени прозорци. В много училища обаче e хладно и на затворени. / netinfo

Само 2 училищни сгради в Пловдив са затворени, а учиниците им са в принудителна ваканция. Това са общинското СОУ „Пейо Яворов”, в което се помещава и Вечерната гимназия, и Професионалната гимназия по хранителни технологии. Причините обаче не са в намалените доставки на газ, а проблеми с вътрешните инсталации. В гимназията по хранителни технологии аварията вече е отстранена и от утре ще се учи.

В 6 училища обаче часовете са намалени на 30 минути, а в момента инспекторите на РИОКОЗ правят замервания на температурите и на други места, за които има сигнали, че в класните стаи е под 18 градуса. По половин час са часовете в СОУ ”Св.св. Кирил и Методий” в кв. „Смирненски”, СОУ „Паисий Хилендарски”, Професионалната гимназия по текстил „Ана Май”, ОУ „Елин Пелин”, ОУ Тодор Каблешков” и Математическата гимназия. В „Тодор Каблешков” обаче ограниченията са въведени заради икономии, а в МГ – заради локална авария в инсталацията там, обясниха от РИОКОЗ.

Ученици масово подават фалшиви сигнали за студени класни стаи или нарочно отварят широко прозорците при появата на инспекторите, за да понижат температурата в помещенията, каза директорът на санитарната инспекция д-р Александър Корольов. Той огласи, че „най-активни в опитите си да си организират втора ваканция” са възпитаниците на Търговската гимназия. В много училища, които са на парно, обаче е доста хладно заради ограничителния режим, въведен от ТЕЦ-а. „Все още е поносимо, защото сградата е отоплена от предишните дни, но от утре вероятно ситуацията ще се усложни”, каза учителка от ОУ „Кочо Честименски”.

Служители от различни отдели на РИОКОЗ ще бъдат пренасочени да замерват температури в учебните корпуси, тъй като 20-те инспектори не могат да се справят в кратки срокове с обиколката на всички училища.