Учени изнасят нови факти за Априлското въстание в Панагюрище
Учени изнасят нови факти за Априлското въстание в Панагюрище / dariknews.bg/архив

Национална научна конференция организира Община Панагюрище за 140-годишнината от Априлската епопея на 14 и 15 април. Съорганизатори са Националния комитет за честване на Априлското въстание, Института за исторически изследвания при БАН, Фондация "Васил Левски" и Историческия музей в средногорския град. Темата на форума е „Априлското въстание 1876 година в съдбата на българския народ”.

Организирането на Националната научна конференция има за цел да припомни това значимо събитие през погледа на съвременните научни търсения. Със свои научни трудове по темата ще участват 43-ма научни работници, университетски преподаватели, музейни специалисти и краеведи от БАН и висши училища в страната.

Аудиторията ще може да чуе открояващи се отзиви за събитията от април 1876-та в чуждестранния печат, за участието на основните селища – Панагюрище, Копривщица, Клисура, Перущица, Сарамбей (Септември), Калофер, Свищов и други, за първото честване на годишнина от въстанието през 1901 година, ще бъдат оповестени нови данни и разкрития. Особено актуални обещават да бъдат темите „Честванията на Априлското въстание – признание или показни кампании на властта” на Ирина Ботева от Историческия музей в Панагюрище и „Ще се изучава ли Априлското въстание в бъдещото българско училище?” на д-р Димитър Христов от БАН.