Долу: Фотос от изложбата, открита по повод годишнината от опита за преврат в Турция
Долу: Фотос от изложбата, открита по повод годишнината от опита за преврат в Турция / снимки: Кирил Кирилов
На 15 юли Турция отбелязва 1 година от кървавия опит за преврат, който беше предотвратен
опит за преврат
94247
опит за преврат
  • опит за преврат
Наближава датата, в която Република Турция ще отбележи 1 година от опита за преврат, организиран от Фетхуллах Гюлен и последователите му, съобщи Генералният консул на югоизточната ни съседка Хюсейин Ергани. 15 юли е Ден за възпоменание на жертвите за демокрация, каза още той. Според него ФЕТО е двулична и потайна организация, която е опасна и за нашата държава. Дипломатът съобщи, че Анкара е предоставила на София сведенията, които има, за дейността й у нас. Той припомни как ФЕТО в продължение на десетки години беше успяла да проникне дълбоко в турския държавен апарат и въоръжените сили на страната.

В нощта на опита за преврат загинаха 250 души, а над 2000 бяха ранени. Ергани определи терористичния акт като най-кървавият досега в историята на републиката.
 
След предотвратения опит за преврат държавата започва да разследва 169 000 души, заподозрени в пряко или косвено съучастие. Създава се Комисия по разследванията, която е одобрена от Съвета на Европа като вътрешно правно средство за защита. До момента има над 50 000 задържани. Близо толкова са освободените, но се намират под наблюдение. Над 8000 души се укриват, за тях има издадени заповеди за арест. Заведени са над 1000 съдебни дела с цел тъмните проекти на ФЕТО да видят бял свят.
 
Тази организация не е разпространена само в Турция, тя има амбиции за световна власт, категоричен бе дипломатът. Наричат я паралелна държава – под формата най-вече на благотворителни изяви, ФЕТО разполага с огромен брой училища, фирми, медии и други организации. Привържениците на организацията вярват, че принадлежат на т.нар. „златно поколение“.

преврат
netinfo

 
През изминалата година хиляди турски офицери са признали, че са съдействали на последователите на Фетхуллах Гюлен. Разполагаме с видеозаписи и кореспонденция, за чийто достъп е било извършено много трудно и продължително разшифроване, каза Ергани. Той допълни, че на турската държавници е много трудно да обясният на европейските си партньори какво точно представлява ФЕТО.
 
В продължение на една година турският народ се опитва да преодолее травмата от опита за преврат. Загинаха невинни войници и техните командири, простреляни със смъртоносните оръжия на ФЕТО. 345 институции бяха отворени повторно, 34 000 държавни служители бяха върнати на работа. Ударът на хората на Гюлен се отрази негативно и на икономиката на югоизточната ни съседка, като основните поражения бяха в областта на туризма. Тя бавно и постепенно се съвзема. Въпреки всичко Турция остава една от най-силните икономики в Европа.
 
Чуйте и от приложеното аудио.