Три нови специалности разкриват в Университета по хранителни технологии
Три нови специалности разкриват в Университета по хранителни технологии / Дарик архив

Три нови специалности разкрива Университета по хранителни технологии в Пловдив (УХТ), съобщи ректорът на ВУЗ-а проф. Кольо Динков. Това са „Технология и качество на храните“, „Технология и дизайн на храни и ароматно-вкусови продукти“ и „Анализ, контрол и екология“. Обратната връзка от бизнеса е, че има нужда от кадри с по-многопрофилна подготовка, допълни професорът.

Всяка учебна година университетът приема около 800 студенти и толкова се дипломират. Освен у нас, възпитаниците на УХТ се реализират и в чужбина. Имаме много студенти, които работят във Франция в сектор винопроизводство и в Италия в сферата на туризма, каза ректорът. По думите му някои от специалистите отиват и в Турция.

Много български студенти, започнали да учат в чужбина, след година или две се връщат да учат при нас. Нямаме обяснение на какво се дължи тази тенденция, коментира още ректорът. В момента в УХТ има и над 25 специализанти от Казахстан.

3 млн. лв. са необходими за ремонт на 3-ти корпус от общежитията на университета. ВУЗ-ът работи и по проекти, свързани с докторантите, студентските практики и европейските стипендии.

Най-новият проект, по който УХТ вече започна работа, е „Изграждане на модерна образователна инфраструктура“. Стойността му е 3 млн. лв., като 85% от парите са от Европейския фонд за регионално развитие. Продължителността на проекта, който стартира на 16 септември, е 30 месеца. Той надгражда предишен, чрез който беше повишена енергийната ефективност на корпусите. Предвидени са строително-монтажни дейности, топлинно изолиране, сградна газова инсталация, монтаж на газов котел и др.