/ Петър Тодоров, Дарик Пловдив, архив
Интервю на Искра Койчева
100996
Интервю на Искра Койчева
  • Интервю на Искра Койчева

15 милиона лева се инвестират средно годишно в пътна инфраструкура в Пловдив, заяви в ефира на Дарик радио кметът Иван Тотев. Голяма част от инвестициите в града са преходни, защото се изпълняват в повече от една бюджетна година, обясни още той. 

Общественици, институции и местна власт умуват заедно за културата и емблематичните обекти на Пловдив

С пускането в ескплоатация в края на лятото на изцяло новия булевард в "Северен", Общината ще финишира мащабните обекти, включващи още Коматевско шосе, както и булевардите"Руски" и 6-ти септември", финансирани с 30-милионния заем от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Реализацията на пробива на "Модър-Царевец" ще започне със сигурност през тази година, категоричен е Тотев. Времето, което ще е нужно за изпълнението на проекта е около 2 години. 

Новият мост над Марица и надлезът, който ще осигурява връзката между райните "Южен" и "Тракия",  ще бъдат поставени обаче на масата на следващия мандат, защото за тях ще са нужни около 75 милиона лева и със сигурност ще трябва да се търси добавено финансиране, коментира градоначалникът.

Новият 52-метров басейн, който се предвижда да бъде изграден в Пловдив за около 12 милиона лева, няма да е обаче ангажимент на следващия кмет, обясни той. В момента се подготвя обществената поръчка за обекта. Съоръжението се очаква да е едно от най-модерните в страната, ще е с 1000 седящи места и 9 коридора.

Дискутират развитието на културните пространства в Пловдив

Европейска столица на културата 2019 е първият за страната културен проект от такъв мащаб, с който Пловдив с право трябва и се гордее. Имиджовата стойност на престижната титла обаче изисква и непрекъснатото ѝ доказване.

Пловдив е напълно готов за това домакинство, категоричен е Иван Тотев. През тази година билетите за културните събития в града са разпродадени за месеци напред, което е ясен знак, че проектът е повече от успешен за града, коментира той упреците, които получи за разкопания централен площад, недовършените и недостатъчните галерийни пространства, Тютюневия град и Адата.

По думите му, успехът и смисълът на ЕСК се състои не в инфраструктурните обекти, а в съдържанието на културната програма и приемствеността на титлата, която със сигуроност ще донесе много добавена стойност на Пловдив.

Запитан иска ли да се кандидатира за кмет на града трети мандат, Тотев с усмивка заяви, че отговорът на този въпрос ще стане ясен в края на лятото.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.