Т. Петков: МРРБ да създаде специална група, която да следи работата на проектанта на каскада Въча
Т. Петков: МРРБ да създаде специална група, която да следи работата на проектанта на каскада Въча / netinfo

Създаване на експертна група, която да следи работата на фирмата-изпълнител по мегапроекта за каскада „Въча” ще предложи Областният управител Тодор Петков на министъра на регионалното развитие и благоустройството, с когото ще иска среща в началото на март. Това обяви той по повод 45-дневното закъснение на проектирането на каскадата, която трябва да докара чиста планинска вода в Пловдив и още 6 общини.

Фактът, че едва днес, на работната среща, изпълнителят - българският клон на английската компания Фейбъл монсел ООД поставя въпроси за предпроектните проучвания и за изготвянето на подробен устройствен план на бъдещите водни трасета, е силно обезспокоителен, коментира Петков. Управителят на фирмата Петър Клисаров отказа да коментира причините за забавения с близо 2 месеца старт на проектирането. Според него работата ще започне още днес, а закъснението няма да повлияе на крайните срокове на изпълнение.

През 2015-та година в Пловдив ще има недостиг на вода, ако не се актуализират предпроектните проучвания за водоснабдяване от язовир „Въча”. Това заяви главният инженер на община Пловдив Пейчо Михов. Според настоящите данни през 2050-та година жителите в града ще са 400 хиляди, а статистиката сочи, че толкова ще е населението на Пловдив още през 2015-та година. Тази неточност ще доведе до груби грешки при разработване на идейния проект за каскада „Въча”, категоричен е Михов.

Според официалното съобщение проведената днес работна среща е по инициатива на проектанта Фейбъл Монсел ООД, която спечели обеществената поръчка за 1 млн. лева. По информация на Дарик обаче срещата е провокирана от недоволството, изразено от заместник-министъра на регионалното развитие Димчо Михалевски от липсата на ефективна работа по проекта.