Съдът гледа най-тежката мярка за един от фалшификаторите на евро
Съдът гледа най-тежката мярка за един от фалшификаторите на евро / снимка: Кирил Кирилов

Най-тежката мярка за неотклонение – „Задържане под стража“, се очаква да бъде наложена на Атанас Ангелов от Първомай. Той беше задържан след конфискуването на фалшиви банкноти на стойност 12 млн. евро. Повдигнати са му и шест обвинения. Постъпилото искане от Окръжна прокуратура – Пловдив за вземане на мярката ще бъде разгледано днес от 15.00 часа в зала №2 на Окръжния съд.

Атанас Ангелов е обвинен за съучастничество в притежание и съхранение на фалшиви банкноти както в къщата му в с. Татарево, така и в землището на селото, а именно яз. Мечка. Обвиняемият е бил наясно, че банкнотите са били неистински и подправени. Останалите обвинения са за притежание на 3.2 кг марихуана с търговски цели, незаконно притежание на 13 ловни карабини и автомати и съхранение на законно огнестрелно оръжие без да са спазени мерките за сигурност.

На 27 октомври органите на реда, със съдействието на Специализирана прокуратура, са осуетили сделка, при която е щяла да бъде осъществена продажба на фалшиви банкноти от по 500 евро, на които все още не е бил поставен холограмен стикер. Част от банкнотите са нарязани, но по-голямата част – не. Други листове с банкноти на стойност близо 10 млн. евро са били извадени с помощта на водолази от язовир Мечка, Първомайско.

Незаконните ловни пушки са със заличени серийни номера. Те са били откраднати от Хасково през 2014 г., като магазинът, който тогава е бил взломен, е бил подпален за заличаване на следите.

От прокуратурата заявиха, че се очаква да бъдат открити още фалшиви пари. Допуска се връзка с разбитата печатница на фалшиво евро в Първомай, зад която стои името на Петър Павлов-Растера. Според специалисти качеството на неистинските банкноти е много високо. То е оценено на 9.7 от възможни 10. Въпреки това е открита грешка при отпечатването им – на банкнотите единият от ръкавите на полуостров Халкидики липсва, а именно Атон (Света гора).