Строят още 60 къщички за пазарджишките роми
Строят още 60 къщички за пазарджишките роми / Снимка: DarikNews

60 нови жилища ще бъдат построени в ромския квартал “Изток” в Пазарджик. Проектът за ромските къщички е за нуждаещи се семейства и ще бъде реализиран до края на 2010 година. Подписано е двустранно споразумение за изпълнението му между Община Пазарджик и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Старт на проекта след Гергьовден ще даде министърът на МРББ Асен Гагаузов. В кв. ”Изток”  в Пазарджик от 6 години вече има изградени 10 къщички.

 

10 от  новите жилища ще са  за многочленни семейства, а 50 ще са двуфамилни. И двата типа къщи, които предстои да бъдат построени, ще бъдат  двуетажни, с двор и помещение за склад. Квадратурата на единия тип ще бъде от 50 до 95 кв. м.

 

Проектирането на жилищата, надзора по време на строителството, изграждане на необходимата техническа инфраструктура и въвеждане в експлоатация на сградите са ангажимент на Община Пазарджик и ще се извършват с пари от общинския бюджет. Стойността на проекта е около 450 хил. лв. От администрацията планират районът в ромския квартал  да бъде завършен с построяване на нова обществена баня и търговски център .