Василка Шопова
Василка Шопова / снимка: Тина Соколова

За пръв път столетницата Василка Шопова от Пазарджик ще пропусне гласуването и няма да пусне бюлетина за евродепутат. Възрастната жена винаги е имала своя гражданска позиция и не е пропускала избори, разказва снаха й Латинка Шопова. Но вече не може да ходи, да вижда, да чува.

Семейството не се е възползвало от възможността да поиска посещение от подвижна избирателна секция. Латинка обяснява, че свекърва й вече и телевизия не гледа, не може да чете, а така не може да направи своя осъзнат избор за кой кандидат да даде предпочитанията си, а не е редно друг да й казва. Дори не са й съобщили, че ще има избори. Но всички във фамилията смятат за свой дълг да гласуват.

За последно Василка е пускала бюлетина когато е била на 99 – в парламентарните избори. Тогава повече виждала и сама решила за кого да пусне бюлетината си.

И досега обаче жената е с бистър ум и будно гражданско съзнание. Постоянно се ядосва, че хората във властта не правят нищо за редовите българи като нея и близките й. Доскоро гледала телевизия, четяла вестници. Сега снахата й чете високо на ухото. Но темата за политиката избягва, за да щади нервите на възрастната жена. Избира публикации за други столетници, например. Обичала да ходи и на църква - силно вярваща е.

Когато излезе на улицата, безпогрешно посочва кой от съседите в коя къща живее. Израснала е на това място и пази в душата си много спомени от по-добрите си години.