Сотир Цацаров изслушване
Сотир Цацаров изслушване / БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров награди окръжния прокурор Недялка Попова, следовател Даниела Янева от Областната следствена служба и екипа на ДАНС за работата им по дело за разпространение на радикален ислям, съобщават от пресцентъра на Главната прокуратура. Отличията са за образцово изпълнение на служебните задължения.

Делото е образувано на 4 юни 2009 година, първоначално – срещу неизвестен извършител.

В хода на разследването е установено, че се касае за нелегална структура на ислямската организация „Ал Уакф Ал Ислами”, в която участват български граждани, завършили Ислямски университет в град Медина, Саудитска Арабия. Ръководителите на структурата развиват дейност по налагане и утвърждаване идеологията на радикалния ислям - „салафизма”. Организацията е развивала дейност на територията на три области – Пазарджишка, Благоевградска и Смолянска.

През октомври е извършено претърсване на жилища и помещения, ползвани от организацията. Проведена е акция на територията на трите области от прокуратурата и агенти на ДАНС, като са иззети множество вещи, литература и пари.

На 14 юни 2012 година е внесен обвинителен акт от Окръжната прокуратура срещу 13 души, а процесът става известен като „Делото срещу 13-те имами“.

През 2014 година Пазарджишкият окръжен съд налага присъди на част от обвиняемите. Саид Мутлу от град Сърница получава една година условно и 3 000 лева глоба, Абдуллах Салих от село Кандови – 9 месеца ефективно и 3 000 лева глоба, а Ахмед Муса от Пазарджик - една година лишаване от свобода с прибавени 3 години от предишна присъда и глоба от 5 000 лева.

Присъдата е атакувана и от прокуратурата, и от адвокатите на по-горна инстанция, делото е върнато, гледано отново, а глобите на Мутлу и Салих отпадат.

Процесът се точи до края на април тази година, когато Ахмед Муса е осъден на общо 4 години затвор, три от които – от старо ефективно наказание, остава и глобата от 5 000 лева