Щети за 3 млн. лева спрени в Онкото, балдъзата на Славчо била в кюпа
Щети за 3 млн. лева спрени в Онкото, балдъзата на Славчо била в кюпа / sxc.hu
д-р Калинов
50857
д-р Калинов
д-р Митова
  • д-р Калинов
  • д-р Митова

Щети на стойност близо 3 млн. лева са предотвратени в Онкодиспансера, съобщи за Дарик управителят д-р Калин Калинов. По думите му, са спрени договори за лекарства по проведени конкурси, които са на цени над референтните. По тази причина договорите са нищожни и в момента се пристъпва към сключване на нови такива, обясни д-р Калинов.

Той увери, че това по никакъв начин няма да засегне онкоболните и достъпа им до лекарства. Тези договори са една от причините, поради които Васа Данкова - икономически директор и балдъза на бившия кмет Славчо Атанасов, вече не изпълнява тази длъжност, каза още д-р Калинов. (Чуйте от прикачения звуков файл)

Юридическият консултант на Онкодиспансера адвокат Стефанов уточни, че са констатирани договорени лекарства, които са над фиксираната цена в позитивния лекарствен списък. Всеки един медикамент от него има пределна стойност, над която не може да се позволи заплащане от страна на общински и държавни здравни заведения. В случая се касае за доста сериозно надвишаване и ако договорите не бъдат приравнени, евентуалната щета за Онкодиспансера би могла да бъде в размер на 3 млн. лева, каза още Стефанов. Той бе категоричен, че не става дума за източване на дружеството, а за некомпетентност при организиране на процедурите.

Когато са провеждани търгове и не са се явявали фирми, са провеждани процедури с три оферти, за да не лишим хората от химиотерапия, но договори над референтните цени не са сключвани. Така коментира ситуацията за Дарик бившият управител на Онкодиспансера д-р Недялка Митова. По думите й, ако някое лекарство е липсвало, тя го е купувала на завишени цени, но до размер, в който може да си позволи. Спазвали сме всички разпоредби на Министерство на здравеопазването, категорична бе д-р Митова. (Чуйте от прикачения звуков файл)