Ще сменят дограмата на МБАЛ „Пловдив”
Ще сменят дограмата на МБАЛ „Пловдив” / netinfo
Пълна подмяна на дограмата на МБАЛ”Пловдив” и поставяне на външна топлоизолационна обвивка на стените предвижда програмата за реновиране на бившата окръжна болница, съобщи изпълнителният й директор доц. Георги Йорданов.

Болницата ще премине на газ, ще бъде подменена парната инсталация с газов котел и ще бъде монтиран генератор за производство на електричество, не само за собствени нужди, но и за продажба. Електрическата компания ще изкупува тока на по-висока цена, защото ще е произведен екологично, каза доц. Йорданов.

Готови са два проекта за дострояване на болницата, а размерът на инвестициите е 13 милиона лева. Проектите са получили одобрение от министерството на регионалното развитие, съобщи доц. Йорданов. По думите му, сега се очакват промени в закона за лечебните заведения, които вкарват болницата в забранителния списък, а тази санкция дава право да се черпят средства от структурните европейски фондове, нещо което няма да се допуска за частни здравни заведения. Промените вероятно ще бъдат гласувани в средата на месец май. Веднага след това доц. Йорданов ще обяви конкурс за възлагане на обществена поръчка за реновиране на болницата и дострояването й с отделение за инвазивна кардиология и хоспис.

Заместник министърът на здравеопазването д-р Емил Райнов откри днес напълно обновеното отделение по образна диагностика в болница „Пловдив”, в което заработи първият в страната спирален скенер. Отделението се намира на първия етаж и беше наводнено през август 2005 година. В реновирането на рентгеновото отделение министерството вложи 1.3 милиона лева, а 700000 лева инвестира самото здравното заведение от собствени приходи.

 

Чуйте още от доц. Йорданов в прикаченият звуков файл