Шефът на Лекарския съюз: Много поздрави на министъра!
Шефът на Лекарския съюз: Много поздрави на министъра! / netinfo
До дни Управителният съвет на Българския лекарски съюз ще излезе с конкретна дата за провеждането на извънреден събор на БЛС, декларира в Пловдив председателят му д-р Андрей Кехайов. Той обаче няма да избира ново ръководство, за което настояват 22 регионални колегии. Приоритетни задачи на събора ще бъдат бюджетът за здравеопазване за следващата година и Националният рамков договор, подчерта Кехайов.

Той отново оспори твърденията за нелегитимност на сегашното ръководство, чийто мандат изтече в края на април. „Никъде в Закона за съсловните организации не е записано, че мандатът е тригодишен, той е от редовен до следващия редовен събор”, каза д-р Кехайов.

За свикването на следващ редовен и отчетно-изборен събор щяло да се стигне едва след приключване на всички събрания на регионалните лекарски колегии в страната.

Предайте на здравния министър много поздрави от БЛС – така председателят му Кехайов коментира изявлението

на Евгений Желев, че няма да преговаря с този Управителен съвет на съюза. /Чуй прикачения файл/

Въпреки отказа и на Здравната каса да преговаря с ръководството, Кехайов обяви, че утре ще бъде внесена гласуваната от лекарите от специализираната извънболнична помощ Резолюция с искане за незабавно възстановяване на преговорите за Националния рамков договор -2009. Медиците от специализираната помощ настояват всички средства от здравно-осигурителните вноски да се изплащат само за здравни услуги.

В предложения сега бюджет в размер на 2, 4 млрд. лв е предвидено 442 млн. лева да отидат в резерва на БНБ, вместо за здравни услуги на гражданите.