Селска чест и Палячисе играят на сцената на Античния театър
Селска чест и Палячисе играят на сцената на Античния театър / dariknews.bg

За пръв път на сцената на Античния театър ще бъдат представени оперите „Селска чест" на Маскани и „Палячи" на Леонкавало довечера от 21.15 часа. Проектът се реализира с хора, оркестъра и балета на ОФД-Пловдив. Калуди Калудов ще бъде видян в една от коронните му роли - на Туриду. Даниела Дякова ще играе Сантуца, Иван Кабамитов - Алфио, Анна Дитри - Лола, Валерия Мирчева - в ролята на Лучия. В „Палячи" ролята на Канио ще изпълни Стоян Даскалов, Неда - Марияна Панова, Тонио - Михаил Пулиев, Силвио - Иван Кабамитов, Бепо - Ивайло Михайлов.

Постановките бяха представени премиерно миналата година в рамките на „Варненско лято". Режисьор е Нина Найденова, художник на декора - Иван Токаджиев, художник на костюмите и куклите - Николина Костова-Богданова, а хореограф - Боряна Сечанова. Спектаклите ще бъдат дирижирани от Григор Паликаров.

Резервната дата при лошо време е 20 юни. Билети се продават на касата на Концертна зала - Пловдив.

"Селска чест" и "Палячи"се играят на сцената на Античния театър
netinfo

Когато младият Маскани решава да участва в конкурса за едноактни опери на издателя Сонзонио с операта „Селска чест", дори и през ум не му е минавало, че ще спечели първата награда. И не само това - неговата опера се превръща в едно от най-гледаните и обичани произведения  в оперната литература. По ирония на съдбата на същия конкурс е отхвърлена операта „Палячи" на Леонкавало, защото не отговаря на условията - тя е в две действия. Но ето че вече десетилетия двете вълнуващи общочовешки драми се представят с голям успех в една вечер и шестват по световните сцени като ярки образци на веристичната идея. Сюжетът е от живота на обикновения човек, драмата е подчинена на вечните теми за любовта и изневярата. Според режисьорската концепция „двете едноактни заглавия са обединени от една и съща тема, разглеждана огледално, в един спектакъл от две части, където действието се развива на едно и също място, но в различно време."