/ Дарик Пловдив
С ръст на раждаемостта посрещат бабинден в пазарджишкото село Голямо Белово - новородените са 8. Малкото населено място е с около 570 жители. Част от бебетата ще бъдат орисани днес с колоритния ритуал „Къпанки“, изпълняван неизменно от векове на всеки 8 януари, съобщи кметицата Росица Данкова.

Отбелязваме Бабинден

Обичаят ще бъде пресъздаден от групата за автентичен фолклор към Народно читалище „Тодор Каблешков“. 5 от семействата са потвърдили, че ще участват. На „Къпанки“ майки и баби отиват на река Яденица.

Свекървите измиват ръцете си, а снахите ги даряват със сапун и паричка. Възрастните жени пък закичват младите с цвете, пожелават здраве и дават съвети как да се грижат за малчуганите, за да са здрави.

На внуците връзват червен конец със сребърна монета. Следва измиването и потапянето на бебетата във водите на реката. При това всяка баба трябва да хвърли три пъти вода с шепи, да подскочи три пъти и да нарича:

„Да рипкат децата, да станат бели и червени! Колкото капки - толкоз берекет и здраве!“. Накрая самите баби и майки се хвърлят да се окъпят за здраве.