първокласници
първокласници / netinfo

С близо 200 първокласници по-малко ще тръгнат днес на училище в Смолянско спрямо миналата година. Това сочат предварителните данни на десетте общини в областта. Очакваният брой на първокласниците е 690, при над 900 за предходната година.

В четири населени места няма да имат нито един първолак, както и в по едно училище в Смолян и Мадан. В две села ще има по един първокласник, а в други четири по двама.

Най-много деца – 245 ще прекрачат за първи път училищния праг днес, в община Смолян. За съжаление в две села, Широка лъка и Арда няма нито един първокласник. Без първи клас са и в ОУ „Юрий Гагарин“ – Смолян.

Най-много малчугани на територията на община Смолян ще чуят първият звънец в ОУ “Иван Вазов“. Там са записани да учат 76 деца.

Най-малко има в училището в Търън – 8.

Община Рудозем е на второ място от общините в Смолянско, по брой първокласници. Там ще учат общо 77, съответно в общинският център 66, в с. Чепинци 15 и в с. Елховец 6.

75 са първолаците на територията на община Златоград. 49 са в града на Дельо войвода, 20 са в с. Старцево, в с. Долен са 4 - ма и в с. Ерма река са 2 - ма.

В община Девин, най-малките ученици са 72 – ма. Най-много, 44 – ма с в общинския център, а 1 има в с. Селча, а 2 – ма в с.Триград.

В община Доспат първокласниците са 63 – ма. Най-много са в с. Барутин и в Доспат са по 16, а най-малко в селата Црънча и с. Чавдар, по 3 – ма в паралелка.

66 – ма са в община Мадан. В ОУ „Н.Вапцаров“ тази година няма да има първи клас, в с. Боровина само един, в селата Букова поляна и Средногорци са по 3 – ма, в с. Върбина 10, а в СУ „Отец Паисий“ – Мадан са 50.

В община Чепеларе са 41 първокласника, като в с. Забърдо няма да има паралелка, в с. Павелско се очаква да са 7, а в Чепеларе 36.

В община Неделино са 23 първолака, като те са само в общинския център, като в с. Средец тази година няма паралелка.

В община Баните са 16, като от тях 5 – ма са в с. Давидково. Най-малко са първокласниците на територията на община Борино, където в общинския център ще се обучават 10 – ма, а 2 – ма са в с. Ягодина.

В общо 61 училища, днес ще бъде дадено началото на новата учебна година, като във всички има организирани официални церемонии.

Защитените училища в региона през настоящата учебна година са 27, като под тази графа влизат и 20 детски градини. Средищните училища са 16, а детските градини с този статут са 10.