/ ThinkStock/Getty Images
Средната заплата вече е 842 лв.
Ръст на средната месечна работна заплата за област Смолян отчитат от Териториално статистическо бюро - Юг. Според данните възнагражденията в региона нарастват спрямо първото тримесечие на 2018 г. с 5.8% и достигат 842 лв., при 1125 лв. за страната. За обществения сектор средната месечна работна заплата е 983 лв., а за частния - 797 лв.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2018 г. се увеличава с 11.1%. Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през второто тримесечие на 2018 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство”, „Добивна промишленост” и „Образование”. 

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Транспорт, складиране и пощи”, „Операции с недвижими имоти” и „Търговия: ремонт на автомобили и мотоциклети", сочат още данните на Статистическото бюро в Смолян.

Отчита се увеличение и на работещите лица. Наблюдава се ръст с 2.4% спрямо края на март 2018 г., който достига 32.1 хил души. Увеличението на наетите в частния сектор е с 2.1%, а в обществения - 3.3%.