розопроизводители протест
розопроизводители протест / netinfo
протест розопроизводители
97441
протест розопроизводители
  • протест розопроизводители
Министърът на земеделието Румен Порожанов се среща днес в Карлово с розопроизводители от региона, заради протестите им срещу ниските изкупни цени на розите.

Над 200 земеделски стопани, отглеждащи рози в карловското село Розино, излязоха в петък на протест и с жива верига и багери спряха движението на подбалканския път София-Бургас.

Протестите продължават и днес, като розопроизводители от Брацигово, Стрелча и Казанлък ще блокират пътя Пловдив-Пещера.

Десетки стопани на розови насаждения изсипаха чувалите си с набрания гюлов цвят на асфалта. Недоволстовото им е заради отказа на фирмите от петък сутринта да изкупуват продукцията им.

Земеделските производители обвиниха в картел големите фирми в сектора и розоварните в региона, тъй като по думите им в разгара на кампанията изкупната цена изкуствено се сринала до 1,80 лв. за килограм розов цвят. Това, според тях, ги обрича на фалит, а много семейства остават без препитание. 

Срещата на розопроизводителите със земеделския министър Румен Порожанов и кмета на Карлово Емил Кабаиванов е в сградата на общината.

рози протест
netinfo

Затруднение на движението има на главен път Пловдив-Карлово, съобщават от полицията. Причината е протестни действия на розопроизводители край разклона за село Войнягово и Калофер.

рози протест
netinfo

Полицейски служители насочват автомобилите по обходни маршрути. В посока Карлово се преминава през Ръжево Конаре, Долна Махала, Раковски, Брезово, Свежен, Домлян, Ведраре и Марино поле. Пътуващите към Шипка трябва да изберат пътя през Брезово, Зелениково и Павел Баня.

рози протест
netinfo

Протестиращи са затворили и движението и край разклона за с. Калояново. Автомобилите в посока Карлово се отбиват в село Труд. Поради затрудненото движение, полицията апелира хората предварително да изберат алтернативен път на този между Пловдив и Карлово.