Румен Ненков: Съдията не може да се състезава със законодателя
Румен Ненков: Съдията не може да се състезава със законодателя / netinfo

"Делото на Ванко 1 е насрочено така, както насрочваме всяко друго дело по реда на постъпването му, защото съдиите не могат да се състезават със законодателя, още повече че в случая законодателят очевидно иска да облекчи нечие положение".

Това заяви в интервю за Дрик Радио заместник-председателят на Върховния Касационен Съд Румен Ненков. Съвестта ми е чиста, каза още той и допълни, че съдията не знае какъв законопроект се подготвя и кога ще бъде гласуван, за да насрочи дадено дело преди датата на която този въвеждащ по-леко наказание закон влезе в сила.

Адвокатът на Ванко 1 бившият вътрешен министър Виктор Михайлов заяви, че извършеното от рапъра вече трябва да бъде квалифицирано по друг текст от Наказателният кодекс и обясни, че скандаланата алинея пета на член 155 вече не се отнася до извършеното от рапъра склоняване към проституция.

При репортерската проверка на Дарик радио се оказа, че при дебатите на последните промени на Наказателният кодекс в Парламента скандалният член 155 въобще не е бил обсъждан. Според адвокатът на Ванко 1 ставало дума само за „редакционна намеса”. В резултат на тази „редакционна намеса” обаче на свобода вече са двама души облагодетелствали се първи от поправката на Наказателният кодекс-единият е сводника Ванко 1, а другият - притежател на наркотици осъден на 7 години, а законът вече предвижда една година наказание.

И двамата са освободени в петък.