Родителите на починало от левкемия дете осъдиха здравното министерство
Родителите на починало от левкемия дете осъдиха здравното министерство / dariknews.bg/архив
адв. Снежана Стефанова пред Дарик
86012
адв. Снежана Стефанова пред Дарик
адв. Снежана Стефанова пред Дарик
  • адв. Снежана Стефанова пред Дарик
  • адв. Снежана Стефанова пред Дарик

Родителите на починало от левкемия 4-годишно дете осъдиха здравното министерство за 100 хиляди лева. Причината е отказ, който се смята за дискриминационен, момиченцето да бъде лекувано в чужбина за сметка на държавата. Това заяви в ефира на Дарик радио адвокатът на семейството Снежана Стефанова.

4-годишната Габи от Русе, която страдаше от остра лимфобластна левкемия почина през септември 2012 г. в Италия след направена операция за присаждане на костен мозък. Средствата за нея бяха събрани от дарения, тъй като Фондът за лечение на деца в чужбина отказа финансиране.

„Родителите са убедени, че този отказ е направил лечението на дъщеря им ненавременно и решиха да търсят справедливост, за да няма подобни случаи и за в бъдеще“, коментира адв. Стефанова.

Тя посочи, че мотивът за отказ отстрана на Фонда и било, че Габи има съвместим фамилен донор – по-голямата й сестра, което по думите им, намалявало риска от усложнения след опарецията и затова тя можело да се извърши в България.

В същото време обаче друго дете със същата диагноза получило финансиране от Фонда за лечение на деца в чужбина.

Адв. Стефанова бе категорична, че независимо дали донорът е фамилен или не, усложнения могат да настъпят и в двата случая.

Тази теза подкрепя и Комисията за защита от дискриминация (КЗД), която постановява, че спрямо детето е извършена дискриминация от страна на Министерство на здравеопазването и Фонда за лечение на деца в чужбина. Според КЗД до дискриминацията на момиченцето се е стигнало не само заради отказа на фонда то да се лекува в чужбина, но и бездействието на Министерството на здравеопазването.

„В момента искът е уважен на първа инстанция- Административен съд-Пловдив. Ако бъде потвърден и от Върховния административен съд, то  ще се създаде стандарт за това как подобни казуси могат да бъдат разрешени и хората ще станат по-смели в това, да търсят правата си", заключи адв. Стефанова.

ялото интервю с адвокат Снежана Стефанова, може да чуете в прикачения аудио-файл/