протест Варвара
протест Варвара / netinfo
Пълна ревизия на всички обществени поръчки, реализирани по времe на мандата на кмета на община Септември Марин Рачев, поискаха днес жители на село Варвара и други населени места в региона. Над 100 души излязоха на спонтанен протест, като пресичаха на групи пешеходните пътеки в село Варвара на пътя Пазарджик – Велинград и така блокираха движението. Протестът продължи около половин час и доведе до образуване на няколкокилометрови опашки от автомобили и камиони по пътя.

„Искаме пълна проверка на всички обществени поръчки на кмета Марин Рачев от Сметната палата и Агенция „Държавна финансова инспекция”. Искаме проверка и на всички финансови средства, които са разходвани без обществени поръчки по различни договори. Настояваме да знаем на какъв принцип се разпределят финансите между населените места в общината, защо някои получават повече, други - по-малко, а някои - никакви пари. Питаме как стават назначенията и уволненията в общината”, обяви исканията на протестиращите Николай Баташки, член на Инициативния комитет „Да спасим Община Септември”.

Кметът на Варвара Николай Николов, който също застана зад исканията на Инициативния комитет, каза, че протестите ще продължат неопределено време, ще бъде направена подписка с исканията на хората и в случай, че не бъдат удовлетворени, село Варвара ще поиска административно отделяне от Община Септември.

Както и при първия протест на 3 юли, от общинската администрация в Септември до момента запазват мълчание и не са разпространили своя позиция.