Разделно събраните отпадъци ще захранват местната промишленост
Разделно събраните отпадъци ще захранват местната промишленост / netinfo

Въвеждането на разделно събиране на отпадъците в Пловдив освен екологичен ефект ще има и благоприятно пряко въздействие върху местната икономика, която ще използва балираните опаковки като евтина суровина за производство, заяви пред Дарик изпълнителният директор на “Екобулпак” Видьо Видев. Той посочи, че оползотворяващата организация вече има договори с няколко фирми от Пловдив и Пазарджик да ги захранва с рециклирани опаковки.

Първите жълти и зелени контейнери за разделно събиране бяха поставени днес в район “Северен”, а до месец ще приключи поставянето на всички 2000 кофи за разделно събиране на хартия, пластмаса, метал и на стъкло. Извозването и обработката на тези отпадъци, които съставляват 35% от общото количество смет, ще е за сметка на оползотворяващата организация и ще бъде абсолютно безплатно за общината и за данъкоплатците, подчерта Видев. На първия етап от въвеждане на новата схема от “Екобулпак” очакват намаляване с около 15% на сметта, която сега се депонира в Цалапица.

До 20 дни в едно от халетата в изграждащия се екозавод в Шишманци ще бъде монтирана инсталация за сортиране и балиране на различните видове хартия, метал и пласмаси. Там ще бъдат разкрити 30 работни места.