Започна разчистване на речните корита в карловските села Каравелово и Богдан. Това съобщи кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. Той подчерта, че няма опасност за жителите на населените места, мярката е превантивна. Повикали сме фирмите, които след наводнението миналата година работиха в селата и познават коритата, допълни кметът.

Разчистването на коритата започва от горните краища на селата, при границата им със Средна гора. Проблемът е, в гората има милиони кубици наноси, които след дъждове тръгват по реката надолу и вдигат нивата на водите в селата, обясни Кабаиванов. Той уточни, че наносите са натрупани в горска територия, където общината няма правомощия. Днес ще разговарям с министъра на земеделието, за да го помоля да изпрати експерти, които да идентифицират наносите и министерството да започне да ги разчиства, каза кметът. По думите му, ако това не се случи, при всеки дъжд те ще се свличат към населените места. 

В четвъртък бе обявено частично бедствено положение заради застрашителното покачаване на нивото на река Стряма. Причината са обилните дъждове и снеговалежи, което води до свличането на много наноси от Средна гора.

Обявиха частично бедствено положение в селата Богдан и Каравелово

Хората са притеснени, че на места водите са на малко разстояние от дигите и отново може да бъдат залети. За да бъде решен проблемът трябва да бъде изготвен и реализиран проект, който да бъде финасиран от държавата, съобщи БНТ
 
БНТ/Ирина Шопова/БТА