Разцепление в коалицията лиши Пловдив от 2 спортни комплекса
Разцепление в коалицията лиши Пловдив от 2 спортни комплекса / netinfo

Управляващата Пловдив коалиция на ОДС, ВМРО и ДПС се разцепи за пръв път при гласуване на днешната сесия на Общинския съвет. Съветниците от ОДС гласуваха „против” или „въздържал се” предложението на ВМРО срещу продажбата на един терен до Мебелна къща общината да получи олимпийски стрелбищен комплекс за 8 млн лева и многофункционална зала с 5 000 места за минимум 9 млн. лв. Повечето съветници на ДПС пък отсъстваха от залата по време на гласуването.

Два гласа не достигнаха да мине предложението на воеводите. То бе подкрепено само от независимия Димитър Костов и от БСП с условието продажната цена на терена до Мебелна къща да е минимум 17 млн лева, като 9 от тях отидат в депозитна сметка за превръщането на започнатото лекоатлетическо хале до Гребната база в многофункционална зала. С „въздържал се” изненадващо гласува и независимият общински съветник Христо Бонев – Зума, който винаги се е обявавал за изграждането на нови спортни съоражения в града.

С това гласуване ОДС и ДПС подготвиха почвата за приемане на алтернативно преложение на кмета Иван Чомаков, което вече се гледа в комисиите. То предвижда общината да влезе в смесено дружество с дъщерна офшорка на английската компания „Чесфийлд партнърс” като апортира близо 48 декара, включително и терена за стрелбището. Срещу това общината трябва да получи едва 30% от акциите, които няма да й осигурят контрол върху ангажимента на англичаните да изградят многофункционална зала.

След като предложението на ВМРО бе отхвърлено с гласовете на собствените му партньори председателят на групата Камен Шишманов демонстративно помаха към ръководството на СДС и каза "Сбогом на коалицията".