Ако запитаме българите кой е най-обичаният и чакан празник, 24 май ще е единодушният спонтанен отговор
Нека тачим нашата история и традиции и не забравяме, че пътя напред проправяме ние.  Това каза в словото си президентът Румен Радев в Пловдив на тържественото отбелязване на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Честването се провежда на площад "11 май" пред Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" и  паметника на братята просветители.

Ако запитаме българите кой е най-обичаният и чакан празник, 24 май ще е единодушният спонтанен отговор, подчерта държавният глава. Защото, по думите му, със своята чиста и светла радост, денят на българската азбука, просвета и култура отново ни събира пред храмовете на българския дух. Днес празнуваме силата на българското слово, нашите дълбоки здрави корени, завещани ни от достойните ни и храбри предци, каза още президентът. 

Радев: Родната реч е нишката, по която сънародниците ни винаги могат да открият пътя до дома

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи празничен молебен, а пред паметника на светите равноапостоли бяха положени венци и цветя. На церемонията присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, областният управител Йордан Иванов, народни представители, представители на местната власт, преподаватели, ученици, културни дейци.

След официалната част празничното шествие, в което се включи и държавният глава, тръгна по пешеходната улица на града към пл. "Стефан Стамболов"  пред сградата на Община Пловдив.  Начело на процесията са Мажоретен състав при СУ "Св. св. Кирил и Методий", Духовият оркестър "Пловдив" и знаменна група от Художествената гимназия, носеща църковни хоругви и иконата на св. св. Кирил и Методий. 

Тържествата в Пловдив започнаха с връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на изявени учители от училищата в града. Церемонията се състоя в Актовата зала на Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий". За празника на различни места в града ще има концерти на хорове, детски вокални формации, духови оркестри.
 
БТА