Пътят на балите към Цалапица отрязан?
Пътят на балите към Цалапица отрязан? / netinfo
Пътят на софийските бали към пловдивското сметище в Цалапица може да бъде орязан днес.

Групата на левицата в Общинския съвет на Пловдив ще внесе проекто-решение извозването на столичния боклук да се спре временно заради нарушаване на договора за депонирането им в Цалапица и заради несъотвествие между решението на съветниците и договора между двете общини за приемането на 200000 тона. Предложението със сигурност ще бъде подкрепено и от съветници от други групи, които още преди година бяха “против” приемането на балите.

В Цалапица вече са депонирани 140000 тона, което е 70% от цялото договорено количество, а от обещаните от държавата пари за инфраструктура са усвоени 9, 9 млн лв, което е 21%, заяви председателят на червената група Николай Радев. Той подчерта, че това нарушава договорната клауза количеството депонирани бали да бъде пропорционално на отпуснатите пари. Не е спазено и условието за извозване с специално защитени автомобили, твърдят от БСП.

Според левите съветници в самия договор между двете общини са пропуснати умишлено 2 точки от решението на Общинския съвет, които указват транспортирането на столичния боклук да става само през зимния период и поне 50% от него да е прясно опакован.

Част от съветниците от СДС ще подкрепят предложението за спиране на балите, показа проверка на Дарик. Ще гласувам “за”, защото през октомври бях “против” приемането на балите без референдум и екологична експертиза, призна лидерът на сините Николай Караиванов. Той обаче обвини БСП в предизборен популизъм, а правителството – в неизпълнение на сделката “пари срещу боклук”. Според червените пък парите не били преведени, защото кметската управа нямала готовност с работните проекти.

Съветник от ВМРО пък коментира, че спирането на балите е опит за удар под кръста срещу Бойко Борисов.