Откриват новата учебна година в ПУ „Паисий Хилендарски”
Откриват новата учебна година в ПУ „Паисий Хилендарски” / Дарик Пловдив/ архив
За 16-а поредна година „Тотальный диктант“ ще протече едновременно по целия свят под формата на диктовка на текст на руски език
Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ кани всички носители и любители на руския език днес от 14.00 часа в една от хилядите площадки на международната образователна акция „Тотальный диктант“ – в 11-а аудитория на Ректората, ул. „Цар Асен“ №24. Основен организатор на проекта е фонд „Тотальный диктант“, Новосибирск, и локален партньор за града е ПУ „Паисий Хилендарски“ в лицето на Центъра за руски език и култура и Катедрата по руска филология къв Филологическия факултет на висшето училище.
 
За шестнадесета поредна година „Тотальный диктант“ ще протече едновременно по целия свят под формата на диктовка на текст на руски език. Участието е безплатно и анонимно при желание, а работите ще проверява комисия от филолози – русисти от Пловдивския университет. Текста на акцията в Пловдив ще диктува председателят на Сдружението на руските съотечественици – Олга Атанасова.
 
Може да се включи всеки желаещ независимо от възраст, пол, националност, образование, професия, семейно положение, вероизповедание или политически възгледи. Акцията има за цел да обедини всички, които вече умеят или искат да се научат да пишат и говорят на руски език. Авторът на тазгодишния текст на диктовката е руският писател, литературовед и критик Павел Басинский, който обещава да пренесе участниците в „Тотальный диктант“ в света на Пушкин, Гогол, Горки и Толстой.