Протестиращи избухнаха: България е Войводиново!

Войводиново
Войводиново / снимки: Кирил Кирилов
Войводиново
100271
Войводиново
  • Войводиново
Над 500 души се събраха в пловдивското село Войводиново на протестен митинг в петък вечерта. Засилено присъствие имаше от бивши и настоящи военнослужещи. Въпреки минусовите температури и ледения вятър, на площада в центъра можеха да се видят от 5 до 75 годишни. За пета поредна вечер недоволстващи се събраха, за да подкрепят ефрейтор Валентин Димов от 68 бригада „Специални сили“, който на Богоявление беше жестоко пребит от двама младежи от ромската махала в селото.
 
Под съпровода на патриотични песни след 17.30 часа на площада започнаха да се събират основно военнослужещи. Те носеха хоругви, бойни знамена и трибагреници. Много от тях бяха със сини барети и в униформи, както беше призовал бившият командир на 61 Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков. Снощи той заяви „Днес България е Войводиново!“
 

Войводиново
netinfo

 
Много от колегите на пострадалия командос бяха категорични, че са дошли на мирен протест и нямат никакво намерение да правят шествие до ромската махала, която така или иначе е празна. Те не можеха да повярват, че на толкова добър боец се е случил подобен инцидент.
 
На митинга имаше хора от цялата страна – София, Пловдив, Кърджали, Добрич, Пазарджик и др. Командос от Украйна беше пристигнал от родната си страна специално за събитието. По-късно се присъедини и част от агитката на Ботев Пловдив.
 

Войводиново
netinfo

 
На сцената до площада двама свещеници отправиха молитва за опрощаване греховете на българския народ и изпяха „На многая лета“. Всички паднаха на колене и с едноминутно мълчание почетоха воините, загинали за България. Рецитираха се и стихове.
 
От трибуната се изказаха различни хора, но най-силно впечатление направиха думите на бившия летец и два мандата независим кмет на село Граф Игнатиево Иван Семерджиев. Той призова багерът да събори и друга незаконна къща, в близост до гетото, но заяви, че общината не е издала заповед за бутането й, защото собственикът е приближен на общинското ръководство, въпреки че има решение на Върховния административен съд.
 

Войводиново
netinfo


Полицията и жандармерията бяха нащрек и отново, както всяка вечер, бяха направили кордон пред ромската махала. Днес присъствието им там ще се запази, макар и в леко намален състав заради откриващото събитие „Пловдив – Европейска столица на културата“, което започва довечера в 19.00 часа в центъра на града.

Чуйте и репортажа в приложеното аудио.