полицаи
полицаи / Дарик, архив
Родители от Пазарджик са подали сигнал до Районната прокуратура в града за побой, нанесен от полицаи над 17-годишния им син. Лъчезар и Сашка Дикови смятат, че момчето се прибрало насинено лице и отоци, окървавено яке и сцепена устна, след като бил арестуван по обвинение в грабеж.

Историята започва в петък малко преди полунощ. Мартин Диков, ученик от Езиковата гимназия, се прибира от рожден ден с двама свои приятели. В кв. „Запад“ срещат друг, с година по-голям от тях младеж. По-късно той се обажда на 112, за да се оплаче, че трима непознати са му отнели след побой джиесема и ключовете.

На мястото се отзовава патрулка. При опит да проверят Мартин и приятелите му той побягва. След преследване е хванат с един от приятелите си и задържан. Третото момче е заведено по-късно от баща си в полицията, след като е установена самоличността му и служителите на реда изискали то да се яви в управлението.

Родителите на Мартин твърдят, че синът им няма нищо общо с грабежа. Бил побягнал, защото се уплашил да не го глобят заради неспазения вечерен час за непълнолетни по Наредбата за обществения ред. Младежът разказал, че е държан часове наред с белезници и е бит при разпитите.

Говорителят на Областната дирекция на МВР казва, че до директора на ведомството комисар Йордан Рогачев за момента няма подадена жалба от семейство Дикови. Той заяви, че ако те се оплачат, ще последва вътрешна проверка за изясняване на обстоятелствата. За момента няма данни срещу арестуваните младежи да е упражнено насилие.

Бащата на Мартин е зам.-директор на Пазарджишкия затвор, а майка му – преподавателка в ОУ „Христо Ботев“ в областния град.