/ Христо Крачолов
Досъдебно производство за извършено престъпление е образувала Пловдивската окръжна прокуратура срещу длъжностно лице от фондация "Пловдив 2019". Това съобщи за DarikNews.bg зам.-окръжният прокурор Галина Андреева-Минчева, която е и говорител на Окръжната прокуратура. 

Разследват похарчените милиони за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата

Досъдебното производство засяга откриващото събитие на инициативата Европейска столица на културата, което бе на 12 януари, тази година, посочи прокурор Андреева. То ще изяснява дали през 2018 година длъжностно лице, представител на общинската фондация, съзнателно е сключило неизгодна сделка и от това са произлезли значителни вреди за фондацията. 

Прокуратурата се самосезира за разходите по откриването на Европейската столица на културата

Досъдебното производство е по чл. 220 от Наказателния кодекс и все още не се води срещу конкретен човек. Ако обаче се докаже, че конкретно лице е сключило неизгодната сделка за фондацията, то ще бъде привлечено като обвиняем, подчерта говорителят на Окръжната прокуратура. 

Текстът от Наказателния кодекс предвижда от 1 до 6 години затвор и лишаване от права да се заема дадена длъжност. Припомняме, че Окръжна прокуратура-Пловдив се самосезира за евентуално извършено длъжностно престъпление, свързано с разходването на средства за откриването на „Европейска столица на културата-Пловдив 2019“ на 12 януари.

Това се случва след няколко дни след откриващото събитие, по повод многото публикации и коментари в различни медии. Възложена е проверка на сектор „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив, като срокът й многократно бе удължаван. 

Внушителен спектакъл в Пловдив - Европейската столица на културата (ВИДЕО/СНИМКИ)

Припомняме, че организирането на целия спектакъл струваше по първоначални данни 2,2 млн. лв. с включено ДДС. Впоследствие сумата няколко пъти нарасна и в момента така и не е ясно колко точно е тя и за каква щета става дума. 

БТВ

През април наблюдаващият прокурор възложи проверка по казуса на директора на Агенция "Държавна Финансова Инспекция". Оттам откриха 7 нарушения, след като провериха 43 договора и 13 обществени поръчки на ообщинската фондация, чиято обща стойност беше близо 3,2 млн. лв. 

Разследването на Окръжна прокуратура ще продължи в законовия двумесечен срок, който обаче може да бъде удължен по преценка на наблюдаващия прокурор.