/ netinfo
"Прокуратурата няма компетентност да разпорежда спиране на строителството на Зоокъта в Пловдив, нито е издавала каквито и да е забрани за това", съобщиха в писмо до медиите от държавното обвинение по повод вчерашното изказване на зам.-кмета Димитър Кацарски, за което Дарик вече ви информира.

Три месеца са нужни, за да се довърши окончателно новата Зоологическа градина в града“, заяви Кацарски като уточни, че строителните дейности могат да стартират само след разрешение от Прокуратурата, която разследва изграждането на съоръжението.

Единственият факт, отговарящ на истината в изявленията на Кацарски е, че е налице досъдебно производство за престъпления по служба, по което се провеждат активни действия по разследване. По това производство в качеството на обвиняеми са привлечени кметът на Община Пловдив, кметът на район „Западен” и самият Кацарски, в качеството на заместник – кмет. Предмет на обвиненията са допуснати груби нарушения на Закона за обществените поръчки при възлагането на изграждането на Зоокъта в Пловдив. Предстои повдигане на окончателни обвинения и внасяне на обвинителен акт в Окръжен съд Пловдив. Прокуратурата няма компетентност да разпорежда спиране на строителството на Зоокъта, нито е издавала каквито и да е забрани за това. Завършването на обекта е в зависимост само от действията на общинското ръководство, стига те да са съобразени с изискванията на закона.  Освен това строежът на Зоокът Пловдив е спряно на 18.12.2015 г. с акт за спиране на строителството, подписан от същия заместник кмет на община Пловдив – Димитър Кацарски.

Поднасянето на невярна информация от обвиняемия заместник – кмет по никакъв начин не допринася за обективното информиране на гражданите на Пловдив и представлява спекулативен опит за прехвърляне на отговорността относно бъдещето на Зоокъта в града
”, завършва изявлението на държавното обвинение по казуса.