3:1 в подкрепа за Иван Тотев в ОбС
3:1 в подкрепа за Иван Тотев в ОбС / Дарик архив
3:1 в подкрепа за Иван Тотев в ОбС
92173
3:1 в подкрепа за Иван Тотев в ОбС
  • 3:1 в подкрепа за Иван Тотев в ОбС

4 декларации, 3 от които в подкрепа на кмета на Пловдив Иван Тотев, бяха прочетени в началото на днешното заседание на пловдивския градски парламент. От групата на ГЕРБ бяха категорични, че в последните дни ставаме свидетели на безпрецедентен опит от страна на по-малките политически сили да бъде дискредитирано успешното управление на Пловдив през последните 5 години. Декларацията беше прочетена от председателят на групата на ГЕРБ в общинския съвет Радослава Ташкова.

С наближаването на парламентарните избори определени партии започват да лансират в публичното пространство целенасочени внушения с цел да повлияят на вота на избирателите. Използвайки пропагандни приоми, характерни за минали мракобесни времена, се дават пресконференции, на които се пускат лъжи след лъжи. Пловдив гледа уверено напред. Градът се превърна в символ на промяната и развитието именно под ръководството на избрания за втори мандат кмет Иван Тотев", заяви Ташкова от трибуната на местния парламент.

В подкрепа на Тотев се обявиха и съветниците от „Кауза Пловдив“ и от движение „Разум“ с лидер екс кмета Спас Гърневски.

В контра декларация БСП обвиниха сегашното управление на Пловдив в кадрови назначения и завишаване стойността на обществените поръчки. Председателят на групата общински съветници на левицата Никола Радев заяви, че от БСП няма да влизат в никакви конфигурации за евентуалния избор на временно изпълняващ длъжността кмет на града, ако на 24 януари Апелативният съд потвърди отстраняването на Тотев от поста.

БСП няма да влиза в никакви договорки с партиите в ОбС, които доведоха до това срамно петно на Пловдив. Не се съмняваме, че както и досега, те ще си съберат нужните гласове“, категоричен беше той.

Изказването на Радев, че и патриотите са подкрепяли досега ГЕРБ в местния парламент, провокира съветникът от Патриотичния фронт Слави Георгиев.

Няма да коментирам думите на Радев, само ще кажа, че това не е така. ОбС не е място за политически декларации, това се прави на прескоференции. Синьо-червената мъгла - БСП и ГЕРБ, много добре си подават топката за размиването на безпрецедентния корупционен скандал, който тресе Пловдив“, заяви той.

Ако отстраняването на Тотев бъде потвърдено от всички съдебни инстанции, настояваме той да си подаде оставката и да се проведат нови местни избори, а не 51 общински съветника да решават това“, подчерта Георгиев.

Припомням, че Иван Тотев е обвиняем за престъпление по служба във връзка със строителството на новия зоопарк в града, от което според Прокуратурата са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лв. Сигналът до разследващите органи беше подаден от бившия кадър на ГЕРБ и екскмет на район „Западен“ Десислава Желязкова, която беше подкрепена на последните местни избори от Патриотичния фронт.

Преди дни от партията сезираха проверяващите органи и за строежа на спортната зала „Колодрума“. Според патриотите, от АДФИ са установили общо 22 нарушения на обща стойност 7 777 340 лева, които касаят три от 13-те обществени поръчки за изграждане на сградата.

По повод изнесените данни, от Община Пловдив заявиха тогава че проверката е приключила без съставен акт за нарушение.

Още подробности чуйте в звуковия файл.