/ БГНЕС
Проблемът с кличничните пътеки на АГ отделението на болницата в Карлово е решен и то ще продължи да работи. Подписано е споразумение между НЗОК и Българския лекарски съюз, с което се гарантира, че подобни проблеми в общинските болници в бъдеще ще бъдат решавани положително в полза на лечебните заведения, съобщиха от община Карлово.

Припомням, че десетки жители на Карлово се обявиха за запазване дейността на Акушеро-гинекологичното отделение на общинската болница в подбалканския град. Протестът на хората беше подкрепен от местната управа и лекарите от лечебното заведение. Недоволството си изразиха и хора от съседни общини.

Карлово АГ отделение
БГНЕС

Протестните действия на жителите на града на Левски бяха провокирани от решението на пловдивската Здравна каса да спре финансирането по клиничните пътеки на АГ отделението в болницата. В него работи един анестезиолог на пълен щат, а според изискванията на НЗОК трябва да има поне двама. 

За да изпълнят критериите за сключване на договори по клинични пътеки, в родилното отделение на болницата, която е общинска, на 4 часа работят още няколко анестезиолога.

Според Здравната каса в Пловдив обаче, това не отговаря на нормативната база. 

Карлово АГ отделение
БГНЕС

Решението за закриване на АГ отделението беше обжалвано от Община Карлово, а магистратите се произнесоха в полза на лечебното заведение. За запазване на отделението бяха проведени и неколкократни разговори между кмета на Карлово Емил Кабаиванов и управителя на общинското лечебно заведение д-р Христо Пелев с шефа на на НЗОК д-р Дечо Дечев и зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева.