/ netinfo
Десетки излязоха на протест в защита на Родилното отделение в Карловската болница
98475
Десетки излязоха на протест в защита на Родилното отделение в Карловската болница
  • Десетки излязоха на протест в защита на Родилното отделение в Карловската болница
Десетки жители на Карлово се обявиха за запазване дейността на Акушеро-гинекологичното (АГ) отделение на общинската болница в подбалканския град. Протестът на хората беше подкрепен от местната управа и лекарите от лечебното заведение. Недоволството си изразиха и хора от съседни общини.

Протестните действия на жителите на града на Левски са провокирани от решението на пловдивската Здравна каса да спре финансирането по клиничните пътеки на АГ отделението в болницата. В него работи един анестезиолог на пълен щат, а според изискванията на НЗОК трябва да има поне двама.

За да изпълнят критериите за сключване на договори по клинични пътеки, в родилното отделение на болницата, която е общинска, на 4 часа работят още няколко анестезиолога.

Според Здравната каса в Пловдив обаче, това не отговаря на нормативната база. Жителите на Карлово и съседните общини настояват родилното отделение в болницата да продължи да работи, както и досега.

Решението за закриване на АГ отделението е обжалвано от Община Карлово. Болницата обслужва близо 80 000 души от няколко общини, обясни кметът на града Емил Кабаиванов. Той вече определи решението на пловдивската Здравна каса като е незаконно и заподозря, че зад него стоят интереси на големи частни болници в града на тепетата. 

По казуса се чакаше решение на Административния съд в Пловдив. Стана ясно, че магистратите са се произнесли в полза на лечебното заведение. Ако от Здравната каса решат да обжалват, жителите на Карлово, общинската управа и медиците са готови отново да излязат на протест, за да запазят дейността на  АГ отделението в болницата.