Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС, архив
Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем Георги А., на 59 г., за подпомагане на чужди граждани да преминат през страната в нарушение на закона с цел имотна облага, съобщиха от пресцентъра на институцията. Мъжът е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.
 
Както вече ви съобщихме, два буса с общо 47 бежанци от сирийски и иракски произход бяха заловени при рутинна проверка на полицията вчера сутринта до Пловдив. Директорът на полицията в града под тепетата главен комисар Атанас Илков заяви още вчера за Дарик, че единият от шофьорите е задържан, а другият е избягал и се издирва.
 
Около 4,20 часа вчера сутринта полицейски служители подали сигнал за спиране на два микробуса, марка „Мерцедес“, които се движели един след друг и извършили нарушение по Закона за движение по пътищата – обърнали посоката за движение на забранено за това място. Обвиняемият Георги А., който управлявал първия микробус, спрял, слязъл от автомобила и се опитал да избяга, но бил настигнат и задържан от полицейските служители. Шофьорът на втория микробус – Николай П., на 24 г., спрял около 50 метра след първия. Той слязъл от моторното превозно средство и успял да избяга в неизвестна посока. Същият бил обявен за общодържавно издирване и задържан в гр. Свиленград на 27 юли 2017 г., като предстои днес да му бъде повдигнато обвинение за горепосоченото престъпление, извършено в съучастие с обвиняемия Георги А.  Николай П. ще бъде задържан и за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.
 
Сред превозваните чужденци има 23 непълнолетни лица.
 
На 30 юли 2017 г. Районната прокуратура в Пловдив ще внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Георги А. и Николай П.