Приключи повърхностното прочистване на боеприпаси край Иганово
Приключи повърхностното прочистване на боеприпаси край Иганово / снимка: БГНЕС, архив

Протокол за извършено повърхностно прочистване от невзривени боеприпаси и взривни остатъци в землищата на селата Кърнаре, Певците и  Иганово е постъпил днес в Окръжната прокуратура в Пловдив в резултат на изисканото за целта съдействие от Сухопътните войски.

Дейностите са в хода на операцията по ликвидиране на последствията от инцидента в складовата база за боеприпаси на ВМЗ - Сопот край карловското село Иганово и във връзка със  засилените обществени очаквания към предоставяне възможност на собствениците и ползвателите на земи в района на взривовете за достъп до стопанисваните от тях имоти.

От протокола става ясно, че специализираната тактическа група на терени врадиус от 1 км. до 3 км. от епицентъра на първия и втори взривен инцидент, е приключила извършването на повърхностно прочистване, с изключение на малък участък (необработваем лозов масив) с изрично посочени координати.

Протоколът е и на кмета на община Карлово, с оглед преценка на необходимостта от отмяна на заповедта му за ограничаване на достъпа до вече прочистените терени в радиус 1-3 км. от епицентровете на двата взрива.