Превозвачи готвят стачка – спират над 400 автобуса
Превозвачи готвят стачка – спират над 400 автобуса / снимка : dariknews.bg/архив

Няколко превозвачи заплашват да спрат работа по градските и междуградски линии, ако община Пловдив не промени условията на конкурса за 8-те линии на фирма „Градски транспорт“. Това стана ясно днес след поредната им среща с областния управител Венцислав Каймаканов.

Според недоволните единствените условия, които ще залегнат в предстоящия конкурс са годината на автобуса и екологичния му клас. По този начин ще се даде възможност на фирма „Автотранс 2000“ да кандидатства с микробуси клас А1, които са с най-висок екологичен клас и най-нови.

Това обаче означава, че в най-пиковите часове 8-те линии ще се обслужват от микробуси с вместимост 15 седящи и 17 правостоящи, което е безумие според превозвачите.

Освен това те нямат платформи за трудно подвижни лица, но според закона 35% от возилата трябва да бъдат оборудвани с платформи. За да се избегне тази схема, превозвачите предлагат в критериите да бъде записана, че вместимостта на превозните средства трябва да бъде до 22 места, за което да се дават 5 точки, а тези от 23 до 50 места - 15 точки. Возилата с над 50 места  да получават максималните 25 точки.

„Считаме, че предлаганите  в документацията за участие в обществената поръчка критерии, трябва да бъдат прецезирани и справедливо изработени“, декларираха недоволните.

Ако предложените неколкократно от тях промени не бъдат възприети от общината до 30 дни, от движение по вътрешните и междуградските линии ще бъдат спрени над 400 автобуса в знак на протест.