Премахват металните павилиони пред кино „Космос“, социализират мястото
Премахват металните павилиони пред кино „Космос“, социализират мястото / Искра Койчева/ Дарик Пловдив

Община Пловдив е изпратила писма до собствениците на павилионите пред кино „Космос“ за доброволно премахване на металните съоръжения. Това съобщи кметът Иван Тотев.

Заповедта на общинската адмнистрация е във връзка с влизането в сила на промяната на регулацията на ул. „Гладстон“ – от пресечката с ул. „Преслав“ до бул. „Руски“, като целта е да се образуват публични пространства с обществено предназначение.

„Това е първата стъпка към отварянето на сградата на киното и социализирането на района като публично пространство, което ще включва и улицата зад тото пункта, която ще стане част от пешеходната зона“, каза още градоначалникът.

"Целта е да осигурим въздух пред сградата, тъй като кино „Космос“ е сред важните акценти от нашата апликационна форма като Европейска столица на културата през 2019 г.“, подчерта той.

Очаква се до няколко месеца отчуждителните процедури да приключат, а проектирането на пространството да се възложи през следващата година.

С промяната на регулацията в района на ул. „Гладстон“ се обособиха още две публични пространства- пред Дома на културата и пред Градската художествена галерия, допълни Тотев.