/ netinfo
Предстои реставрация на къщата-музей „Константин Величков“
100645
Предстои реставрация на къщата-музей „Константин Величков“
  • Предстои реставрация на къщата-музей „Константин Величков“
Община Пазарджик прави първите стъпки към възстановяването на една от емблеите на града - Къщата-музей „Константин Величков“. Новината съобщи кметът на града Тодор Попов, като уточни, че екип от архитекти, конструктори и реставратори са изготвили проект за възстановяването на историческата сграда.

В Пазарджик ще монтират видеонаблюдение на възлови кръстовища

Следващата стъпка ще бъде кандидатстване с него пред Министерството на културата за финансиране на ремонтните дейности. Сградата е построена през 1850 г. и е обявена за архитектурно-художествен и исторически паметник на културата от национално значение.

Община Пазарджик очаква 2 220 000 приходи от имоти

В дома са възстановени интериори с традиционната възрожденска уредба. Могат да се видят рождената стая на Величков, работната му стая с изписани стени и алафранга. Запазена е и стаята, в която най-голямата сестра на Величков – Теофана ушива знамето на пазарджишките въстаници през 1876 г. Като семейна реликва е съхранена икона Ерусалимия от 1856 г.

Целта на предстоящите дейности е да бъде опазен домът на големия български възрожденец, будител и политик за идните поколения.

Чуйте какво предстои за възстановяването на историческата сграда от кмета на Пазарджик Тодор Попов в аудиото.