Представят пред обществеността бъдещата визия на пл. "Централен"
Представят пред обществеността бъдещата визия на пл. "Централен" / netinfo
Проектът за бъдещата визия на площад "Централен" ще бъде представен днес в Дома на културата "Борис Христов". Очаква се параметрите на заданието да разкаже ръководителят на проектантския екип арх. Румяна Пройкова.

Както Дарик вече ви съобщи, най-вероятно фонтанът „Стружката“ пред бившия Партиен дом в Пловдив, поставен по повод влизането на България в ЕС, ще бъде премахнат. По искане на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) не се предвижда продължаване на археологическите разкопки срещу Пощата, както и навлизането на площада в Цар-Симеоновата градина.
 
Предвижданата реконструкция на централния пловдивски площад включва още подмяна на старите плочки с естествена настилка, нова подземна комуникация, както и свързване на археологическите пространства от двете страни на бул. „Цар Борис III Обединител“.
 
Освен проектирането и същинските строителни дейности, проектът засяга и археологическите обекти форум „Запад“ и форум „Север“, които трябва да бъдат консервирани и експонирани.
 
Ще има допълнително озеленяване на пространството, а парапетите от страната на разкопките ще бъдат стъклени.