Георги Титюков,Иван Тотев и Красен Кралев
Георги Титюков,Иван Тотев и Красен Кралев / Искра Койчева, Дарик Пловдив
стадиони Пловдив
100575
стадиони Пловдив
  • стадиони Пловдив
Избор между два стадиона ще предложи Пловдив на държавата за евентуалното ни домакинство на световно първенство по футбол през 2030 година. Това стана ясно по време на посещението на спортния министър Красен Кралев този следобед в града на тепетата.

2019 - годината на подготовката на мащабни проекти с дългогодишна реализация за Пловдив

Единият вариант е изграждането на нов стадион с 40 000 места на мястото на досегашния стадион Пловдив, който да отговаря на изискванията на УЕФА и ФИФА за провеждане на европейски или световни първенства, стана ясно от думите на министъра на спорта.

Другата опция е стадион Лаута, къдато обаче последната дума ще има ръководството на ПФК „Локомотив“. По време на посещениета на Красен Кралев в Пловдив стана ясно още, че 5 милиона от предвидените в бюджет 2019 15 милиона за реконструкция на стадион Пловдив ще бъдат пренасочени за изграждането на лекоатлетически стадион на мястото на Гребната база върху игрището, което е дадено в момента на „Тракия 90“.

Гласуват Бюджет 2019 на Пловдив

„В нашите планове за развитие на града сме заложили като приоритет и спорта. След вчерашната среща в София стана ясно, че Фондът може да финансира проекти, които касаят изграждане на спортна инфраструктура без тя да бъде изрично вписана в интегрираните планове за градско развитие.

Т.е. всеки един инвеститор може да разчита на Фонда, като инвестира в спортна инфраструктура, обоснован и подкрепен и от Община Пловдив. В това число попадат стадионите „Пловдив“, „Спартак“, „Локомотив“, басейнът „Младост“.

Община Пловдив може да издаде подкрепително писмо, с което частните инвеститори могат да получат финансиране от Фонда на фондовете за реализиране на конкретната спортна инфраструктура.

Подобно желание устно заявиха „Ботев Пловдив“ АД, като очакваме те да изпратят официално писмо за това. Очакваме това да направят инвеститорите за стадион „Спартак“. „Локомотив Пловдив“ също могат да заявят подобно намерение, но задължително в условията на концесия. Това е решение, което касае развитието на спортната инфраструктура за целия град.

Община Пловдив ще вземе решение дали да предприеме необходимите действия за басейна „Младост“, който е общински. Добре е да се знае, че Фондът на фондовете финансира частично, към съответно банково финансиране.

Предстои до средата на годината да подпишем концесионен договор с инвеститорите на стадион „Спартак“, В момента пространството около него се разчиства, като трябва да се изгради футболен стадион с минимум 3000 места с възможности за мачове от „А“ републиканска футболна група, осветление за директно HD формат и допълнително закрита зала за тренировки. Инвеститорите са подали са и заявление, че имат намерение да изградят тренировъчна база“, заяви от своя страна кметът Иван Тотев.