Предават групата на Телбизов на френските власти
Предават групата на Телбизов на френските власти / netinfo
Осъдените за трафик на проститутки Васил Телбизов, Драга Папазова, Стоян Папазов и Петър Вергиев ще бъдат временно предадени на Република Франция във връзка с издадена през 2007 год. европейска заповед за арест от заместник окръжния прокурор на Марсилия. Решението бе взето днес от пазарджишкия окръжен съд по искане на френския прокурор Изабел Поансо.

Отлагането на временното предаване би могло да възпрепятства успешното протичане на наказателното преследване там, по което са привлечени като обвиняеми и други български граждани, предадени по-рано на френските власти. Съдът е приел предложените от френските им колеги условия за временно предаване на членовете на престъпната група за срок от 12 месеца. Те ще бъдат изпратени обратно в България след приключване на френската процедура по повдигане на обвиненията за трафик на хора и сводничество.

Съдът е приел също четиримата да бъдат уведомявани относно призоваването им по неприключили наказателни дела в България, да бъде осигурено връщането им по искане на българските власти през този 12-месечен период и да им бъдат поети разноските по време на пребиваването им във Франция. На осъдените е наложена постоянна мярка “Задържане под стража” до предаването им на френски власти.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване или протест. Припомням, че групата на Васил Телбизов бе разбита от полицията в Пазарджик през 2003-та година. Според данните по делото в периода 2002-2005 г. над 105 жени са станали жертви на трафик на престъпната група на Телбизов. Печалбите на 18-членната групировка, действала на територията на страната, се изчисляват на около 10 млн. евро.